Vzhledem k tomu, že Chorvatsko je přímořský stát, objevují se na jeho jídelníčku, ve velkém množství, ryby a mořské plody. Ve vnitrozemí se pak setkáte s masem z domácích zvířat. Podstatnou část představují i pokrmy obsahující zeleninu. Dovolena chorvatsko tedy nabízí ochutnávku méně tradiční stravy.
Typická jídla
Mezi ta patří různé druhy gulášů a rizota, plněné papriky, saláty zeleninové i s mořskými plody nebo ćevapi. Mezi zeleninové zástupce patří rajčata, papriky, cibule, česnek, cukety nebo lilky. Další suroviny jsou pak houby, v některých částech Chorvatska jsou to i lanýže, rýže, těstoviny, fazole, brambory nebo domácí pečivo.
Chcete jíst jinak? Pak vyzkoušejte tyto pokrmy:
-
Duveč – obdoba rizota. Obsahuje zeleninu orestovanou na olivovém oleji nebo upečenou, doplněnou rýží a česnekem.
-
Sataraš – obdoba ratatouille – dušená zelenina (lilek, cuketa, paprika, rajče) na cibulce. Přidává se k ní česnek nebo chilli.
-
Žganci (pura) – kaše připravená z polenty, pohanky nebo pšenice.
-
Ajvar – pasta připravovaná ze zeleniny.
-
Pokrmy připravované z mletého masa – pljeskavica, čevapi.
-
Fritule a kroštule – jedná se o drobné smažené druhy pečiva.
Typické chorvatské potraviny
Typické pro Chorvatsko jsou různé bylinky. Patří k nim bobkový list, bazalka, majoránka, oregano nebo šalvěj. Typické ovoce představují fíky, hroznové víno nebo granátové jablko. Samozřejmostí jsou olivy. Chorvatsko je známé svými vynikajícími víny a některými druhy piva.
Ubytování v Chorvatsku
Vydáte-li se do Chorvatska na vlastní pěst, můžete se ubytovat v soukromí. Velmi oblíbené jsou také apartmány chorvatsko. Patříte-li mezi vyznavače kempování, i vy si přijdete na své. Různé možnosti naleznete na portálu ubytovanivchorvatsku.cz.